Nieuws

oogletsel

HomeLow Vision Totaal nieuwsOud & Nieuw 2015-2016: meer ernstige oogletsels

Oud & Nieuw 2015-2016: meer ernstige oogletsels

• 15 blinde ogen door vuurwerk – één oog verwijderd
• 71,4% veroorzaakt door legaal consumentenvuurwerk

Nijmegen, 20 januari 2014 – Tijdens de afgelopen jaarwisseling hebben helaas 160 mensen letsel aan één of meerdere ogen opgelopen. In 15 gevallen is het letsel dusdanig ernstig, dat deze mensen blind zijn geworden aan één oog. Eén oog is inmiddels volledig verwijderd. 71,4% van de letsels werd veroorzaakt door legaal vuurwerk. 41% van de slachtoffers is geraakt door vuurwerk dat door iemand anders is afgestoken. Afgelopen jaarwisseling is voor de achtste keer het totale aantal door vuurwerk veroorzaakte oogletsels door het Nederlands Oogheelkundig Gezelschap (NOG), de beroepsvereniging van de Nederlandse oogartsen, geregistreerd. Gezien de aantallen slachtoffers en het gestegen totale aantal blinde ogen, roept het NOG wederom op tot een verbod op consumentenvuurwerk.

Vuurwerk oogletsel overzicht.

“De ernst van de letsels is dit jaar heftiger dan vorig jaar: nog geen enkele jaarwisseling was er sprake van 1,9 blinde ogen per gedooguur van het mogen afsteken van vuurwerk. Deze jaarwisseling toont zodoende wederom aan dat we moeten stoppen met consumentenvuurwerk. Ik hoop dan ook dat veel mensen de komende tijd het vuurwerkmanifest op www.vuurwerkmanifest.nl ondertekenen”, aldus Tjeerd de Faber, oogarts in Het Oogziekenhuis Rotterdam en vuurwerkwoordvoerder van het NOG.
Overzicht oogletsels door vuurwerk*

tabel oogletsel 2016De laatste acht jaar zagen de oogartsen in totaal 1929 patiënten met 2344 beschadigde ogen: 808 ogen liepen blijvende schade op, 156 ogen werden blind waarvan er 65 niet meer te redden waren en zijn verwijderd. Circa 50% van de patiënten was omstander en stak zelf geen vuurwerk af, maar werd wel slachtoffer. In Nederland krijgen we het voor elkaar om tijdens twee jaarwisselingen door vuurwerk meer oogletsels te veroorzaken dan alle 512 oogtrauma’s opgelopen door Amerikaanse troepen gedurende vier jaar militaire vijandelijkheden in Irak en Afghanistan.
Nederlandse oogartsen: verbod consumentenvuurwerk na achtste jaar registreren op zijn plaats
In 2009 hebben de Nederlandse oogartsen de motie aangenomen dat zij tegen het afsteken van vuurwerk door consumenten zijn. Als alternatief wordt de voorkeur gegeven aan openbare vuurwerkshows georganiseerd door de lokale gemeentelijke overheden en afgestoken door vuurwerk-professionals. Gezien de aantallen slachtoffers door vuurwerk ondanks de halvering van de gedoogtijd, zijn alle oogartsen in Nederland van mening dat het gedogen van consumentenvuurwerk niet verantwoord is.

* Cijfers tot 16 januari 2016. De definitieve cijfers van de 8e landelijke registratie worden tijdens het NOG-congres op 6 april 2016 bekend gemaakt.

Leave a Comment

*

Share